Technisch Blog Ron Louwman

Ron Louwman is tegelijk met het internet geboren in 1967 en werkt al bijna 25 jaar in de automatisering. Opgeleid als programmeur, verschoven de werkzaamheden van programmeren in mainframe- en DOS-omgevingen, langzaam steeds meer naar beheren en configureren van netwerken Novell en Windows. De interesse voor ontwikkeling en innovatie bleef echter waardoor hij zich ook als Internet development verder heeft ontwikkeld.
welkom in mijn blog
Ingelogd als: *niet ingelogd*
Ga naar onderVernieuwenInloggen
 
Artikeloverzicht:
GeplaatstTitelReactiesGa naar
zo 12-4-2009: publiek artikel Over softwarelicenties...     % 0     Ga naar dit artikel op deze pagina
do 2-4-2009: publiek artikel Downloaden, Kopieren en Installeren.     % 0*     Ga naar dit artikel op deze pagina

Publiek artikel Over softwarelicenties... door: Ron op 12-4-2009
Niveau: beginners tot gevorderde pc-gebruikers

Je heb nogal wat verschillende soorten licenties. Een licentie is een gebruiksrecht voor iets. In dit geval beperk ik mij even tot het gebruiksrecht voor software: softwarelicenties.
Feitelijk koop je vrijwel nooit de software, maar alleen het recht om de software te gebruiken en dat meestal nog onder stricte voorwaarden. Hieronder ga ik een aantal soorten licenties opsommen die je het meeste tegenkomt.

FreeWare
Freeware is een algemene aanduiding voor software die je helemaal gratis mag gebruiken. Je mag deze software meestal op meerdere pc's gebruiken en het gebruiksrecht is meestal niet erg beperkt. Vaak wordt alleen de voorwaarde gesteld dat je bij kopieren alles mee moet kopieren, dus ook de bijbehorende documentatie en licentievoorwaarden. Vaak mag je deze software ook niet aanpassen maar verder kun je je gang gaan met deze software. Bekende vormen van FreeWare zijn de zogenaamde "Open Source" of GNU-programma's. Dit zijn programma's die door meerdere programmeurs over de hele wereld worden gemaakt en verder verbeterd. Dit zijn meestal hobbyisten en idealisten die dit in hun vrije tijd doen.
Er zijn ook bedrijven die sommige software gratis weggeven, meestal om je aan te sporen om ook andere software van ze te gaan kopen. Denk hier bijvoorbeeld aan Acrobat Reader van Adobe of de Office viewers van Microsoft. Soms is het ook niet commercieel en dan vraagt de schrijver van de software om een vrijwillige bijdrage.

Ik hou van Open-source freeware, vooral omdat ze soms nog beter zijn dat de pakketten van grote hebberige software-souteneurs zoals Microsoft, Symantec of Corel die naar mijn mening doorgaans veel te veel rekenen voor hun software.
Sommige FreeWare is alleen FreeWare voor persoonlijk gebruik en/of niet-commercieel gebruik!
Op www.gentleheart.nl?software vind je een aantal handige freeware programma's.

ShareWare
Dan is er de categorie ShareWare. Ook dit is een algemene naam voor software en die je mag gebruiken en kopieren maar hier zijn wel wat meer voorwaarden en restricties aan verbonden: Shareware is meestal een volledig werkende versie van de software maar je mag deze maar tijdelijk gratis gebruiken om uit te testen of deze software wel voeldoet aan de eisen die je aan een programma stelt. ShareWare mag je wel kopieren en verspreiden maar als je de software zelf wil (blijven) gebruiken moet je er uiteindelijk wel voor betalen. Soms is dat heel weinig voor prima software en soms ook belachelijk veel voor nagenoeg zinloze software. Daarom is Shareware wel een goed concept. Try before you buy! Shareware programma's zouden volledig functioneel moeten zijn, maar in de meeste gevallen mag/kan je het maar voor een beperkte tijdsduur gebruiken (bijvoorbeeld 60 dagen). Als je daarna voor het programma betaald wordt het gelicentiŰerde software.
Bij sommige shareware zijn niet ßlle opties beschikbaar. Zo kan je bij een spelletje vaak alleen de eerste paar levels spelen of zijn er beperkingen hoe lang achter elkaar of hoeveel keer achter elkaar je het programma mag gebruiken. Ook is het plaatsen van nag-screens niet ongebruikelijk. (Nag-screens = vervelende meldingen of reclame voor, tijdens of na het gebruiken van de software) Zodra het gebruik van ShareWare samengaat met flinke beperkingen of vervelende schermen noemen we het eigenlijk "CrippleWare" (=Kreupel gemaakte software)

DemoWare
Een andere vorm van licentie is DemoWare. Deze software is altijd gratis maar dit is eigenlijk helemaal niet de echte software. Het is een kreupel gemaakte versie of een versie die helemaal niets doet, maar de gebruiker alleen maar een indruk wil geven wat het Úchte programma allemaal kan. Ik heb zelf weinig op met deze vorm van software. Je kan hier namelijk totaal niet uittesten of dit programma zijn beloftes wel waar kan maken. Je kan dus niet controleren of het programma stabiel draait en of het wel doet wat het moet doen.

GelicentiŰerde Software
Hiermee bedoelen we software die je koopt op een website, in de winkel of bij een apparaat. Dit moeten volledig werkende softwarepaketten zijn want daar heb je natuurlijk voor betaald. Een paar voorbeelden: je Windows besturingssysteem van Microsoft, een Microsoft Office pakket of een geregistreerde versie van WinZip.
Er zijn veel soorten licenties voor geregistreerde software maar het belangrijkste verschil met alle andere soorten licenties is dat je deze software nooit mag kopieren voor familie en vrienden. Vaak zit bij deze software ook een licentie-code of een serienummer (product-ID) dat je in moet voeren. Ook wordt je vaak verplicht of in ieder geval sterk aangedrongen op het online registreren van jouw kopie. Andere namen en vormen van gelicentieerde software:
 • Een "Boxed" of "Retail" versie (deze koop je in een doos ("box") in de winkel.
 • Shareware nadat je deze via internet aangeschaft hebt. Daarbij moet je meestal een serienummer kopen en invoeren om de ShareWare versie te registreren.

  OEM-software
  GelicentiŰerde software mag je meestal maar op ÚÚn pc tegelijk installeren. Je mag het wel (vrijwel altijd) op een nieuwe pc opnieuw installeren. Er is echter een soort software-licentie waarbij je de software bij de originele apparatuur moet houden. Dit noemen ze OEM-software. OEM staat voor "Original Equipment Manifacturer". De software bij een bepaalde printer, scanner en je OEM-windows versie moeten bij de hardware blijven waarbij je ze gekocht hebt. Zo mag je dus je oem-versie van Windows XP niet meer opnieuw op je nieuwe pc installeren. Een OEM-versie van Windows is wel goedkoper dan een Retail-versie maar nog steeds betaal er bij je pc nog fors voor. Je kan/mag een OEM-software dus ook nooit los kopen of verkopen.

  Microsoft heeft voor Office 2010 een andere vorm bedacht: PKC wat staat voor Product Key Card. Hier kun je voor een apparaat dat je al hebt naderhand nog een eenmalige licentie kopen. Ook deze licentie is na eenmalige installatie niet meer geldig/bruikbaar op een ander apparaat.

  Tot slot
  Er zijn nog vele andere soorten licenties, teveel om hier allemaal te noemen. Een paar opvallende zijn de gratis pakketjes waar de schrijver je vraagt om hem een kaartje te sturen (CardWare) en er zijn software-uitgevers die van je verwachten dat je een bepaald bedrag overmaakt naar goed doel als de software na een bepaalde tijd wil blijven gebruiken. 
 • Ga naar boven reacties: 0  laatste reactie: 10-2-2009 14:49:30  Deze link hoort bij bovenstaande artikel Veel handige Freeware-programma 
  Publiek artikel Downloaden, Kopieren en Installeren. door: Ron op 1-4-2009
  Niveau: beginners tot gevorderde pc-gebruikers

  Wat mij vaak opvalt is dat erg veel mensen het verschil tussen downloaden, uploaden, kopieren en installeren niet goed begrijpen. Het is ook zo dat de computerbranche aan elkaar hangt van termen en afkortingen. Toch is het wel belangrijk dat je de juiste termen kent als je iets wil doen. Daarom dit eerste blogje over deze termen. Als je met je auto naar een garage gaat is het ook handig als je het verschil tussen een uitlaat en bumper weet...

  Programma's
  Ik ga ervan uit dat je weet wat een bestand is. Er is een speciaal type bestanden die ze programmabestanden of uitvoerbare bestanden noemen. Ze noemen dit ook vaak toepassingen, software, programma's of applicaties. Ze noemen deze zo omdat ze actief iets kunnen doen: ze voeren computerinstructies uit. Voor elk ander type bestand (muziekbestanden, foto's, filmpjes, office-documenten) heb je een programma nodig om deze te kunnen openen. Voor een mp3-bestand heb je dus een mp3-speler nodig. De speler is een voorbeeld van een programma. Besturingssystemen zoals Windows hebben standaard al een heleboel programma's die je kan gebruiken.

  Kopieren
  Kopieren is het maken van een kopie, een duplicaat maken van een of meerdere bestanden. Je kopieert een bestand van A naar B en daarna heb je 2 identieke bestanden op zowel locatie A als B.

  Er zijn verschillende soorten locaties waar je van en naartoe kan kopieren. Zo is er de locale opslag: alles wat in je pc zit of rechtstreeks aangesloten kan worden. Hieronder vallen dus je harde schijf maar ook externe harde schijven, diskettes en USB-sticks enz..
  Er zijn ook externe locaties waar je van of naartoe kan kopieren: je kan via een netwerk van of naar een andere pc in de buurt kopieren.

  Downloaden
  Je kan ook bestanden vanaf een website op internet kopieren naar je eigen pc. Internet is ook een externe locatie. Als je via internet iets naar je eigen computer kopieert noemen we dat downloaden. Ga je de andere kant op, dus kopieren van je eigen pc naar internet dan noemen we dat uploaden. Downloaden en uploaden is dus eigenlijk ook gewoon kopieren maar dan van/naar internet. Je hebt hiervoor wel andere programma's nodig dan voor "gewoon" kopieren. Downloaden kan je in een webbrowser of je kan soms een ftp-programma nodig hebben. Er zijn zelfs speciale programma's die niets anders doen dan zoeken en downloaden van internet, programma's als LimeWire en BitTorrent.

  Installeren
  Terug naar programma's: De meeste programma's moeten op je harde schijf staan voordat je ze kan opstarten. Er zijn veel programma's die uit meerdere bestanden bestaan en die bestanden moeten allemaal op een bepaalde plaats staan. Denk hier bijvoorbeeld aan een helpbestand bij een programma of meerdere programma's die met elkaar moeten samenwerken. Om te zorgen dat je niet al die bestanden zelf allemaal op de juiste plaats moet zetten zit er bij veel programma's een apart installatie-programma. Als je zo'n programma start zorgt dit ervoor dat alle bestanden naar de juiste plaats gekopieerd worden en dat er een verwijzing (snelkoppeling) in je startmenu of op je bureaublad wordt gemaakt. Vaak zit het eigenlijke programma zelfs ingepakt (gecomprimeerd) in het installatie programma, want downloaden gaat sneller als het gecomprimeerd is. Ook zorgt zo'n installatie-pakketje ervoor dat bepaalde instellingen op je computer aangepast worden zodat het beter samenwerkt met je besturingssysteem. Als laatste plaatst de installatie nog iets extra om het programma ook weer netjes te kunnen verwijderen van je pc.

  Een installatieprogramma moet je dus eerst downloaden of kopieren naar je pc en dan start je met het installeren. Downloaden kun je het beste naar een aparte map doen bijvoorbeeld een map C:\INSTALL of D:\DOWNLOAD. Dan vind je naderhand makkelijker de installatieprogramma's terug. Je kan ook software installeren vanaf cd-rom of dvd of ander lokaal opslagapparaat. Dan start je vanaf een schijf of cd-rom het installatieprogramma om het eigenlijke softwarepakket te installeren. Zo'n programma heet meestal Install.exe, Setup.exe, Start.exe of Autorun.exe.

  Je kan het eigenlijke programma pas opstarten nadat je het ge´nstalleerd hebt; een ge´nstalleerd programma. Een geinstalleerd programma wordt meestal ergens onder "C:\Program Files" geplaatst maar je kan tijdens het installeren soms een andere locatie kiezen.

  Je moet dus altijd onderscheid maken tussen installatie-software en ge´nstalleerde software.

  De meeste ge´nstalleerde programma's werken niet (goed) als je ze kopieert naar een andere pc. Ze moeten vrijwel altijd ge´nstalleerd worden. Als je een ge´nstalleerd programma met al jouw instellingen toch wilt overzetten op een nieuwe pc is er wel een truukje dat soms werkt (dus lang niet altijd!):
 • Installeer de software opnieuw op de nieuwe pc.
 • start het 1 keer op. (Registreer, activeer en/of voer de installatiecode in indien nodig)
 • Sluit het programma en kopieer daarna de oude ge´nstalleerde versie over de nieuwe installatie heen.

  Succes met downloaden, installeren en kopieren!

  Is er een onderwerp waar je graag wat meer uitleg over wil? Plaats een reactie en misschien schrijf ik er de volgende keer een stukje over. 
 • Ga naar boven reacties: 0  laatste reactie: 5-10-2009 22:29:59 ^ Volgende ^

  Ga naar boven    Vernieuwen
   
  Stuur mij e-mailbericht bij nieuwe plaatsingen:
   
  Alle stukken hierboven zijn copyright © van de auteur (Ron). Alle rechten voorbehouden